Bagaimana Add Domain Anda di CPanel LamanRasmi


Setiap akaun akan diberikan Subdomain PERCUMA sebagai alamat/URL website anda (cth: websaya.lamanrasmi.com). Anda boleh terus install website di domain free ini ataupun tambah domain anda sendiri.(cth: domainsaya.com, domainsaya.biz)

1. Pertama sekali anda mestilah sudah mempunyai/membeli domain yang dikehendaki. Jika belum mempunyai domain sendiri, anda boleh menempah domain yang dikehendaki daripada LamanRasmi melalui WebChat atau email ke cslamanrasmi@gmail.com atau dengan mengisi contact form kami. Anda juga boleh mendapatkan domain daripada pembekal nama domain yang lain contohnya NetKL.

2. Semasa atau sesudah anda membeli nama domain tersebut, anda perlu login ke Domain Control Panel anda dan pergi ke bahagian Nameserver Settings, pastikan anda telah set kan "Nameservers" domain tersebut seperti berikut:

ns1.byet.org
ns2.byet.org
ns3.byet.org
ns4.byet.org3. Kemudian klik SAVE/CHANGE NAMESERVER. Proses ini akan mengambil masa 12-24 jam untuk domain anda link ke nameserver yang betul.

4. Sila tunggu sekurang-kurangnya 6 jam (biasanya 12-24jam) selepas anda tetapkan Nameserver di langkah 3. 

5. Untuk memastikan domain telah link dengan betul, login ke CPanel anda dan pergi ke bahagian "Domains", klik "Addons Domains".


5. Isikan nama domain anda dan klik "Add Domain". Jika semuanya ok, nama domain ini akan tersenarai di domain list anda dan anda boleh install website di dalam folder domain tersebut melalui Softaculous atau FTP. *Jika masih error, maksudnya domain anda masih belum link sepenuhnya ke server kami. Sila tunggu beberapa jam lagi.Selamat Mencuba!Post a Comment

Previous Post Next Post