Cara bina laman web blog menggunakan Wordpress


Jika anda ingin mempunyai laman web blog yang menarik dan kreatif, anda boleh cuba menggunakan Wordpress. Wordpress ialah perisian sumber terbuka yang terdapat banyak plugin dan templat yang boleh anda gunakan untuk membuat laman web blog anda sendiri.

Untuk membina sebuah laman web blog menggunakan Wordpress, pertama sekali anda perlu login ke akaun Wordpress anda. Dalam dashboard, klik pada 'Sorotkan' dan kemudian pilih 'Tambah'. Anda akan dibawa ke halaman untuk membuat entri blog baru.

Isikan tajuk dan teks dalam entri blog anda. Anda boleh juga menambah gambar dan video dengan mengklik tombol 'Tambah Media' yang terletak di bawah teks. Untuk memuat naik fail multimedias, pilih 'Muat naik baru' dan kemudian 'Pilih Fail'. Pilih fail multimedias dari komputer anda dan kemudian klik tombol 'Muat naik file ini'.

Seterusnya, tukar format teks dengan mengklik butang-butang yang terletak di atasnya seperti butang 'Bold', 'Italic', 'Strikethrough', dan lain-lain. Anda boleh juga menambah element HTML di entri blog anda dengan memasukkan kod HTML langsung ke dalam teks.

Setelah selesai, klik tombol 'Simpan Draf' jika anda masih ingin menyunting entri blog anda nanti atau klik tombol 'Terbitkan' jika anda sudah siap untuk mempublikasikannya.Apa itu Wordpress?

WordPress adalah perisian sumber terbuka yang paling popular di dunia untuk membina laman web dan blog. Ia menyediakan pengguna dengan sejumlah alat yang mudah digunakan untuk melayout dan menjadikan laman web mereka unik dan mudah dicari oleh mesin pencari seperti Google.

Tujuan utama Wordpress adalah untuk memudahkan pengguna dalam mengelola dan mencipta laman web dengan cara yang sederhana. Laman web boleh berbentuk blog, portfolio atau sekadar laman peribadi. Salah satu kelebihan utama Wordpress adalah pengguna tidak perlu mempunyai kemahiran HTML atau pengaturcaraan untuk menyiapkannya. Ia juga dikatakan secara amnya sebagai sistem pengurusan kandungan (CMS) mudah alih. Berikut adalah panduan ringkas bagaimana untuk melakukannya.


Kelebihan Wordpress

Wordpress merupakan perisian sumber terbuka yang popular dan mudah digunakan untuk membina laman web atau blog. Terdapat berbilang kelebihan yang ditawarkan oleh Wordpress dibandingkan perisian laman web blog lain. Antaranya ialah:

1. Wordpress adalah percuma dan terdapat banyak templat (template) dan plugin (exstensi) yang juga percuma. Anda boleh dengan mudah menjadikan laman web anda kelihatan profesional dengan menggunakan templat dan plugin yang tersedia.

2. Wordpress mudah digunakan dan banyak fungsi intuitif yang memudahkan anda untuk membuat laman web atau blog dalam masa yang singkat. Anda tidak perlu mempunyai pengetahuan teknikal atau pengaturcaraan untuk menggunakannya.

3. Laman web Wordpress boleh diubahsuai dengan mudah sewaktu-waktu jika anda ingin menjadikan ia lebih interaktif atau menambah fungsi tertentu. Berbilang plugin telah dicipta khas untuk Wordpress seperti plugin SEO, pelbagai plugin antara muka pengguna, dan banyak lagi.

4. Laman web atau blog Wordpress boleh diakses dengan mudah dari mana-mana sahaja kerana ia boleh didapati secara online 24/7. Anda juga boleh melompatinya ke domain sendiri apabila ia siap dipasang pada server tertentu, tanpa perlu membelinya terlebih dahulu seperti hosting biasa


Cara bina laman web blog dengan Wordpress sangat mudah dan tiada sebarang coding diperlukan. Anda boleh mengikuti langkah demi langkah dibawah untuk berjaya menyiapkan laman web blog anda sendiri dengan lebih cepat dan mudah.


Cara install Wordpress

Wordpress adalah perisian sumber terbuka yang sangat popular digunakan untuk mencipta laman web blog dan perniagaan dalam talian. Wordpress mempunyai banyak tetingkap pengatur cara, jadi ia boleh sedikit menakutkan pada permulaannya. Tetapi sebenarnya ia agak mudah dan selesa untuk digunakan apabila anda biasa dengannya. Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui beberapa langkah mudah untuk install Wordpress di laman web anda.


Step by step untuk install Wordpress di FREE Hosting Laman Rasmi:

  1. Daftar Akaun Percuma FREE Hosting LamanRasmi.com
  2. Periksa email anda untuk sahkan email.
  3. Klik pada link pengesahan di emel anda dan system akan generate login info untuk Cpanel Free Hosting Anda. Catatkan maklumat login tersebut di tempat selamat.
  4. Login ke Cpanel Free Hosting
  5. Click pada Module Softaculous App Installer.
  6. Pilih aplikasi Wordpress dan click button Install.
  7. Pilih domain/subdomain yang anda ingin install Wordpress dan isikan maklumat lain yg diperlukan.
  8. Kemudian click button Install.
  9. Anda akan dipaparkan link ke Admin Dashboard. Simpan link admin tersebut.
  10. Wordpress sudah siap di install! Anda boleh login ke Admin Dashboard menggunakan link admin di atas serta login info yg telah anda isikan tadi.Cara daftar Wordpress.com


Anda juga boleh menggunakan platform Wordpress.com untuk berbloging. Wordpress versi Wordpress.com tidak memerlukan web hosting seperti versi selfhosted di atas.

Sebelum mendaftar ke Wordpress.com, perlu anda ketahui terlebih dahulu bahawa Wordpress adalah salah satu platform blogging yang paling popular dan mudah digunakan. Anda boleh membuat blog anda sendiri secara percuma dengan menggunakan domain serta hosting yang disediakan oleh Wordpress. Jadi, apa yang perlu anda lakukan adalah untuk mengikuti langkah-langkah daftar blog di bawah:

1) Pertama sekali, buka laman web Wordpress (www.wordpress.com) dan klik pada butang ‘Create a Site’ .

2) Kemudian, anda akan dibawa ke laman utama Wordpress dimana anda perlu mengisi beberapa maklumat seperti nama domain, alamat email dan kata laluan. Jadi isikan semua maklumat yang diminta dengan betul dan pastikan ia sentiasa diketik dengan huruf besar atau huruf kecil yang betul.

3) Setelah itu, klik butang ‘CREATE’ . Anda akan mendapat pemberitahuandari Wordpress seperti berikut: “wordpress.com account successfully created” . Ini bermaksud akaun blog anda telah berjaya didaftarkan dan boleh diguna pakai sekarang!Cara install plugin Wordpress

Sebelum melakukan install plugin Wordpress, anda perlu daftarkan akaun anda di laman web Wordpress.com dan buka blog anda. Pada dashboard Wordpress anda, klik pada menu Plugins>Add New. Anda akan dibawa ke laman baru iaitu laman untuk install plugin baru. Di laman ini, terdapat 3 cara untuk install plugin iaitu Upload Plugin, Search Plugin dan Favourites Plugin.


Cara membuat artikel blog di Wordpress

Daripada masa ke semasa, ramai orang berangan-angan untuk memiliki laman web blog sendiri. Ada yang ingin berblogging sebagai hobi, ada juga mereka yang mahu menjadikan blog sebagai platform untuk mendapatkan pendapatan sampingan ataupun pendapatan utama.


Sebagai langkah pertama, Anda perlu login ke dalam akun Wordpress Admin  anda. Setelah itu, buka halaman postingan baru dengan mengklik Tulis Baru di bagian atas halaman. DiHalaman postingan baru ini, Anda akan melihat sebuah form untuk menambahkan teks, gambar dan lain sebagainya.

Untuk menambahkan teks ke postingan, cukup masukkan teks di bagian yang tersedia. Jika Anda ingin menambahkan gambar atau memformat teks, gunakan toolbar di atasnya. Untuk membuat paragraf baru, tekan Enter 2 kali. toolbarnya sendiri sebenarnya seakan-akan dengan Microsoft Word.

Jika sudah selesai menambahkan semua yang Anda inginkan ke postingan, klik Publikasikan di bagian kanan atas untuk mempublikasikannya.

 Selamat Mencuba!!

Jangan lupa untuk dapatkan akaun hosting PERCUMA anda ya!

Post a Comment

Previous Post Next Post